Genel Esaslar

1) Anayasanın Uygulanması
Değiştirilmesinin söz konusu olamayacağı ve tartışılması yasak olan1 ilk dört maddemizden biri olan Madde 2’de şu ifade yer alır: “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir.”
Ayrıca Anayasamızın BAŞLANGIÇ bölümünde, hiçbir faaliyetin Türk milli menfaatlerinin, Türk varlığının, Devleti ve ülkesiyle bölünmezliği esasının, Türklüğün tarihî ve manevî değerlerinin, Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılâpları ve medeniyetçiliğinin karşısında korunma göremeyeceği belirtilmiştir.
Madde 174, Beşinci Kısım’da şu ifadeler yer alır: “Anayasamızın hiçbir hükmü Türk toplumunu çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkarma ve Türkiye Cumhuriyetinin laiklik niteliğini koruma amacını güden, aşağıda gösterilen inkılâp kanunlarının, Anayasanın halkoyu ile kabul edildiği tarihte yürürlükte bulunan hükümlerinin, Anayasaya aykırı olduğu şeklinde anlaşılamaz ve yorumlanamaz…”
sebeplerden ötürü; devrim kanunlarının öğretilmesi ve savunulması esasında bir yol izlenmesi kararlaştırılmıştır.

2) Milli Eğitim Temel Kanunun Uygulanması
Türk Milli Eğitimin Genel Amaçları Madde 2’de der ki:
Türk Milli Eğitimin genel amacı, Türk Milletinin bütün fertlerini,
1. Atatürk inkılap ve ilkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan, insan haklarına ve Anayasanın başlangıçtaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı göre ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek;
2. Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek;
3. İlgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların, kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak; Böylece bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu artırmak; öte yandan milli birlik ve bütünlük içinde iktisadî, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk Milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı, seçkin bir ortağı yapmaktır.

Madde 3’te ise sıralanacak ilkeler doğrultusunda eğitimin şekillenmesi hedeflenir: Türk eğitim ve öğretim sistemi, bu genel amaçları gerçekleştirecek şekilde düzenlenir ve çeşitli derece ve türdeki eğitim kurumlarının özel amaçları, genel amaçlara ve aşağıda sıralanan temel ilkelere uygun olarak tespit edilir.

3. maddede belirtilen temel ilkelerden konuyu ilgilendiren maddeler şunlardır:
Madde 10- (Atatürk İnkılap ve İlkeleri ve Atatürk Milliyetçiliği) Eğitim sistemimizin her derece ve türü ile ilgili ders programlarının hazırlanıp uygulanmasında ve her türlü eğitim faaliyetlerinde Atatürk inkılap ve ilkeleri ve Anayasada ifadesini bulmuş olan Atatürk milliyetçiliği temel olarak alınır. Milli ahlak ve milli kültürün bozulup yozlaşmadan kendimize has şekli ile evrensel kültür içinde korunup geliştirilmesine ve öğretilmesine önem verilir.
Milli birlik ve bütünlüğün temel unsurlarından biri olarak Türk dilinin, eğitimin her kademesinde, özellikleri bozulmadan ve aşırılığa kaçılmadan öğretilmesine önem verilir; çağdaş eğitim ve bilim dili halinde zenginleşmesine çalışılır ve bu maksatla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile işbirliği yapılarak Milli Eğitim Bakanlığınca gereken tedbirler alınır.
Madde 11- (Demokrasi eğitimi) Güçlü ve istikrarlı, hür ve demokratik bir toplum düzeninin gerçekleşmesi ve devamı için yurttaşların sahip olmaları gereken demokrasi bilincinin, yurt yönetimine ait bilgi, anlayış ve davranışlarla sorumluluk duygusunun ve manevi değerlere saygının, her türlü eğitim çalışmalarında öğrencilere kazandırılıp, geliştirilmesine çalışılır; ancak, eğitim kurumlarında Anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine aykırı siyasi ve ideolojik telkinler yapılmasına ve bu nitelikteki günlük siyasi olay ve tartışmalara karışılmasına hiçbir şekilde meydan verilmez.
Madde 12- (Laiklik) Türk milli eğitiminde laiklik esastır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilköğretim okulları ile lise ve dengi okullarda okutulan zorunlu dersler arasında yer alır.
Bahsi geçen bu maddeler, Atatürkçü Düşünce Sistemi Türkiye Temsilciliğinin yayınlayacağı Atatürkçü Düşünce Kulüpleri yıllık program ve tüzüklerinin temel esasları olacaktır.

3) Temel İlkeler
1- Çağdaş, laik, vicdanı hür;
2- Anayasada belirtilen Atatürk milliyetçiliğine bağlı;
3- Milli Eğitim Temel Kanunu’na uygun hareket eden;
4- Ülkesini bilim, sanat ve kültür alanlarındaki başarılarıyla dünya çapında temsil etmeyi hedefleyen;
Kendisi dışında bulunan gençleri, yukarıda belirtilen 4 temel ilkeye uygun yaşamaya teşvik eden nesiller yetiştirmektir.

4) Amaç
Atatürk’ün hayatını, ilkelerini ve inkılaplarını öğrenmek ve Atatürk milliyetçiliği doğrultusunda gerekli donanımları kazanmak ve gençliğe kazandırmak;
Okullarda Atatürkçü Düşünce Kulüplerinin kurulmasını ve okulların bu kulüplerinin birbirileri arayıcılığıyla ortak projeler yürütülebilmesini sağlamak ve bu projeleri desteklemek;
Atatürkçü Düşünce Kulübü üyelerinin okul içerisinde bilim, kültür ve sanat alanlarında çalışmalar yürütülmesini veya bu alanlarda bulunan farklı kulüplerin çalışmalarına destek verilmesini;
Liseler ve Üniversiteler haricinde kalan ve çeşitli kurumların veya Anayasada belirtilen Atatürk ilke ve inkılaplarına ve Atatürk milliyetçiliğine uygun toplulukların ve bilim, kültür, sanat ve spor alanındaki kulüplerin veya oluşumların desteklenmesi;
ADS Türkiye yönetiminde bilim, kültür, sanat ve spor alanlarında bölgesel etkinlikler gerçekleştirilerek, ülke genelinde gençlerin katılımını arttırarak birbirleriyle bağ kurmasını ve başarı elde edilmesini sağlamak;
Atatürkçü Düşünce Sistemi’nin temel amaçlarıdır.

"Siz milliyetçi zümre, halkla konuştuğunuz vakit yüksek sesle söylemeyi unutmayınız. Yüksek ses, inancın ifadesi olduğu vakit tesir yapmaktan geri kalmaz. Yolunda çalıştığımız büyük mefkureyi halkın kalbinde bir fikir halinden, bir his haline geçirmelisiniz. Demokrasinin ne olduğunu halka anlatmak, bilhassa sizin vazifenizdir. Birtakım kelimeler var ki, sık sık telaffuz edildiği halde, hatta aydınlarımız arasında onu tamamıyla anlayanlar çok değildir. Halkçılığın ne olduğunu, esasları neden ibaret bulunduğunu, halkçıların halka karşı ne gibi vazifeler üstlenmek mecburiyetinde kalacaklarını madde madde izah etmek lazımdır. Cumhuriyet'i, onun icaplarını yüksek sesle anlatınız. Cumhuriyet prensiplerini sevdiriniz. Bunu kalplere yerleştirmek için hiçbir fırsatı ihmal etmeyiniz."
- Mustafa Kemal Atatürk